2021-09-29 09:00:32• hírek • Szatmár.ro

Jól haladnak a Református Gimnázium felújítási munkálatai

A szatmárnémeti Református Gimnázium teljeskörű felújítása 2020 novemberében kezdődött el, az ingatlanon dolgozó csapatok pedig azóta is megfeszített munkatempóban dolgoznak azért, hogy a kitűzött határidőre elkészüljön a pincétől a tetőig megújult főépület, illetve az ehhez kapcsolódó, teljesen új épületszárny is.

„A munkálatok egy jelentős része még hátravan, de nem szabad elfelednünk, hogy a kifutási határidő 2022 decembere. Összességében én úgy látom, hogy az elmúlt közel egy évben nagyon sokat sikerült előrehaladni. A B épületszárny már megújult: az elektromos hálózat és a fűtésrendszer felújítása, az osztálytermek és mellékhelyiségek felújítása, a nyílászárók cseréje már megtörtént, illetve új padlózatot kaptak a folyosók és az osztálytermek is, azaz szinte egy teljesen új épületbe lépünk be. Örömmel mondhatjuk, hogy ezzel a projekt egyik nagy lépése lezárult, s így használatba is tudtuk venni az épület ezen részét” – fejtette ki Póti Eduárd, a tanintézmény vezetője.



Gőzerővel folytatódik ugyanakkor az új épületszárny kivitelezése is: az épület szerkezete tulajdonképpen már áll, jelenleg a külső és belső munkálatok zajlanak. Amint pedig az utolsó simításokkal is végeznek és az új szárny átadásra kerül, sor kerülhet a vizesblokként emlegetett parazitaépület lebontására is.


Póti Eduárd mindezeken túl arról is beszámolt, hogy a tervek szerint a megújult épületben minden, adminisztrációval kapcsolatos helyiség egymás mellé fog kerülni, azaz közvetlenül egymás mellett kap majd helyet a tanári szoba, az igazgatói iroda, a titkárság, az archívum, a könyvár, valamint az iskolalelkész és az iskolapszichológus irodája is.


A gimnázium igazgatója az oktatási tevékenységre vonatkozóan hangsúlyozta, hogy a kivitelezővel való folyamatos egyeztetésnek köszönhetően az épületnek mindig épp csak annyi része van lezárva, amennyi feltétlenül szükséges, így a tanítás zavartalanul folyhat, semmi sem akadályozza, hogy a tanintézmény 21 osztálya annak rendje és módja szerint iskolába járjon. Amint pedig egyre több és több terem kerül felújításra és átadásra, úgy az osztályok ideális elosztása is egyre könnyebb feladat lesz.



Az épület-felújítás ötletgazdája a Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt, viszont a beruházás finanszírozója különböző pályázatok révén Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alap. A hozzávetőlegesen 3 millió euró (azaz 14 millió lej) értékű beruházás magába foglalja az épület teljes külső és belső felújítását, villanyhálózat-cseréjét, bizonyos helyeken bontási-átépítési munkálatokat, a bútorzat cseréjét, illetve a sportterem felújítását, melye egy későbbi fázisban kerül majd sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: